Har din bostad ett skadat tak kan det vara dags för renovering. Beroende på hur gammal bostaden är kan det även vara läge att byta ut hela taket. Det är en stor process som också kan bli kostsam men samtidigt är det viktigt att ha tak över huvudet. Speciellt under vintern när det kan bli hårda vindar och extremkyla.

Själva kostnaden för renovering av tak beror på hur stort taket är. Bor du i en villa så blir det givetvis en större kostnad. Det är också bra att kolla om du behöver bygglov för att fixa ditt tak. Detta är något som kan krävas i vissa områden. När det kommer till livslängd så har ett tak vanligtvis en livslängd på 15 upp till 20 år om det är ett papptak. Det kan vara längre livslängd på taket om du har takpannor. I Sverige är det vanligaste materialet på tak av takläggare västerås tegel men det finns även andra material att välja mellan.

Hitta en prisvärd takläggare
För att det ska bli så bra som möjligt så kan du kontakta takläggare när du ska renovera ditt tak. De kan göra en ordentligt översikt och se vad som bör göras. När du tar hjälp av en takläggare så fixar de även allt material som behövs. För att hitta den bästa takläggaren kan du be olika firmor om offerter. Det kan variera en hel del i pris och det är även bra att läsa recensioner och omdömen innan du väljer en firma. Du bör be om en offert från minst 3-5 olika takfirmor för att kunna se vilken som är mer prisvärd. Du bör också se hur mycket materialet kostar hos varje firma som du ber om offert från.

Användning av ROT-avdrag
Äger du ett hus och vill byta tak på det kan du använda dig av ROT-avdrag. Du kan då använda ROT-avdrag på upp till 30% när det kommer till arbetskraft, men det är bra att komma ihåg att avdraget inte gäller för själva materialet. ROT-avdraget har även ett maxbelopp vilket är 50 000 kronor per person. För att bestämma hur mycket du får i ROT-avdrag så granskas din deklaration för att se hur stor inkomst du har och hur många andra avdrag du har redan gjort. Det är även viktigt att komma ihåg att du inte får avdrag på kringbyggnader som finns på tomten. Använder du en certifierad och seriös takläggare eller hantverkare med F-sedel behöver du inte göra något för att få ROT-avdrag. Det är personen som utför arbetet som ska göra det på den faktura som du sedan kommer att få när arbetet är slutfört.

Categories: Takläggaren