FlyttpackaEn dag är det dags att flytta ihop med din partner. Det kan kännas som ett lyckorus, men också lite läskigt. Kommer detta att gå bra är en vanlig fråga, och det är någonting du inte vet innan. Här nedan får du några bra råd som är viktiga att känna till.

Kontakta Skatteverket
Skatteverket måste veta att du flyttar till en ny adress, likaså vad gäller din partner. Vill du ha din post eftersänd ska du anmäla det på adressändring.se. Förut var du och din partner folkbokförda på två olika adresser, men nu ska ni vara folkbokförda på samma adress. Du kan också skicka flyttkort till dina nära och kära om din nya adress, sådana flyttkort brukar adressändring.se skicka till dig om du begär det, du kan även skicka sms eller ett mejl om din nya adress.

Ekonomin som sambo
Det är viktigt att göra upp en sambobudget, för att utgifterna ska fördelas rättvist. Diskutera det ekonomiska ordentligt, det är väldigt viktigt. Om den ena partnern tjänar mycket mer än den andra, kanske han/hon ska lägga mer matpengar eller till bostadskostnaden. Vissa vill ha en gemensam budget medan andra inte vill ha det så. Det är viktigt att vara överens så inga problem uppstår. Matpengar och hyra är oftast det många delar på, och resten får var och en ha för eget behov. Det är även viktigt att ni sparar på ett gemensamt konto, för saker som måste införskaffas senare. Det kan gälla ett nytt boende, bil, båt eller något annat som ska köpas tillsammans. Hyran är också en del som ska bör delas, men precis här som vid matkostnaderna kan den som tjänar mest lägga mer pengar.